16.1.2013

Guide til nyt lys

Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder – både til at erstatte glødepærer og halogenpærer. Mange forbrugere savner imidlertid klare svar om de nye muligheder. De svar finder du her.

Guide til nyt lys

Farvel til watt – Goddag til lumen

Igennem mange år har vi valgt glødepære efter antal watt. Watt angiver imidlertid lyskildens energi forbrug og ikke lysmængden, så i fremtiden skal du i stedet kigge efter andre enheder.
 

Lumen (lm) angiver lysstrømmen fra lyskilden udsendt i alle retninger tilsammen


 

Vælg den rigtige lumenværdi

Lumen angiver lysstrømmen ved ikke-retningsbestemte lyskilder, som f.eks. A-pærer. Det er altid en god ide at vælge en lumenværdi, der er lidt højere end den værdi, vi kender fra glødepæren. Det skyldes, at alle typer af pærer langsomt mister noget af deres lysstrøm over tid. Glødepæren har en kort levetid og kommer ved hver udskiftning tilbage til fuld styrke, hvorimod A-pærer og LED lever i mange år. Derfor bør man starte med en lidt højere lumenværdi for disse lyskilder for at få samme gennemsnitlige lysstrøm.

Glødepærer A-pærer, LED pærer,
Halogenglødepærer
15 W 140 lm
25 W 250 lm
40 W 470 lm
60 W 800 lm
75 W 1050 lm
100 W 1520 lm

 Gælder ikke for ikke-retningsbestemte lyskilder.
 

LED holder

Takket være en intens teknologisk udvikling er LED i dag et robust og energi effektivt alternativ til halogenspots. LED er dyrere at købe, men med en levetid på 15.000 - 50.000 timer er den en god investering.

LED står for Lys Emitterende Diode og er det samme som en lysdiode. Overvejer du at købe LED, skal du være opmærksom på, at kvaliteten varierer meget. Nogle LED'er er mindre energieffektive end A-pærer og giver nogle gange heller ikke samme lyskvalitet. Vær derfor kritisk med, hvilken LED du vælger. Hvis du køber LED med Energimærket, er du sikker på, at pæren lever op til vores kvalitetskrav.
 

To typer LED

LED kan som udgangspunkt opdeles i to hovedkategorier – retningsbestemt (spots) og ikke-retningsbestemt lys. Som spotbelysning er LED i langt de fleste tilfælde en god erstatning for halogenspots. De ikke-retningsbestemte LED kan erstatte glødepærer og halogenpærer, men i mange tilfælde er det billigst at købe en A-pære.

Lamper med indbygget LED Udviklingen inden for LED har betydet, at vi vil se helt nye løsninger inden for lampedesign og anvendelsen af lys. Det skyldes grundlæggende LED'ens levetid og størrelse, som giver helt nye muligheder for at indbygge LED'en – uden de traditionelle og pladskrævende sokler. Mange lampeproducenter er allerede langt i udviklingen af lamper og armaturer med indbygget LED. Der er dog meget stor forskel på kvaliteten.

I lamper med integreret LED skal du være særlig opmærksom på, at LED'en skal kunne komme af med varmen, for at levetiden holder. Spørg eventuelt forhandleren, hvordan dette er sikret.

LED bliver efterhånden mere udbredt og med god grund. Den er langt mere effektiv end f.eks. halogenspots, den lever længere og tænder med det samme. Imidlertid kan kvaliteten variere markant. Derfor er der opstillet en række krav til energi forbrug, holdbarhed og lyskvalitet. Gå derfor efter LED med Energimærket – så er du sikker på, at LED'en holder, hvad den lover.
 

Fordele ved LED    

Hvordan er LED opbygget?

En LED pære består typisk af LED chips, elektronik, indkapsling med en køleflade og en sokkel til elforsyning.
Der indgår ofte også en linse og/eller reflektor til at forme lysfordelingen. LED-chippen er gul, da den typisk er belagt med fosfor, som er med til at bestemme, i hvor høj grad den
hvide farve er varm eller kølig
 

En lille overlever

Halogen- og glødepærer har lært os, at en pære ofte skal skiftes, men LED lever meget længere. De bedste har en levetid på omkring 50.000 timer eller ca. 50 år, afhængigt af brugen. Nogle lamper har endda integreret LED, der lever lige så længe som lampen. LED er mere robust, da den ikke indeholder en glødetråd, og den afgiver meget mindre varme end gløde- og halogenpærer. Gløde- og halogenpærer er mindre energieffektive, fordi det meste af energiforbruget bruges til varme frem for lys
 
Lavt energiforbrug

LED bruger meget mindre strøm end halogenspots. De har et lavt energiforbrug som A-pærer – de bedste LED har endda et mindre energiforbrug end A-pærer og vil i den nærmeste fremtid blive mærket med A+ eller A++. LED med Energimærket har en energieffektivitet på 50 - 100 lm/W, mens f.eks. halogenspots har en markant lavere energieffektivitet på 10 - 19 lm/W. LED er således mellem fem og 10 gange så effektivt som halogen
 

Lyskvalitet i den bedre ende

Ra er en betegnelse for, hvor god en lyskilde er til at gengive farven korrekt. Dagslys er bedst med en farvegengivelse svarende til en Ra-værdi på 100, mens halogenspots har en farvegengivelse svarende til en Ra-værdi på 99. LED i god kvalitet har en farvegengivelse på over 80, mens de bedste har en farvegen givelse på over 90. Til sammenligning er Raværdien for A-pærer af god kvalitet typisk omkring 80 - 85
 

Lyser omgående

LED tænder med det samme. Den skal altså ikke bruge tid på at varme op, som du måske kender det fra nogle A-pærer
 
Billigst samlet set

LED'erne er i dag dyrere at købe end halogenspots. Til gengæld bruger de markant mindre energi og lever meget længere. Samlet gør det LED'er til det billigste valg
 

 

A-pæren – et godt alternativ

I december 2008 vedtog EU at udfase glødepærerne på grund af deres høje energiforbrug, og fra september 2012 bliver det forbudt både at producere og importere glødepærer i EU. Nu skal du altså finde en afløser, og her kan A-pærer med Energimærket ofte være løsningen.

A-pæren består af et lysstofrør, der er bukket, men modsat lysstofrøret har A-pæren indbygget forkobling i soklen. A-pærer findes i mange forskellige former og størrelser. Soklen findes både som E14 eller E27, der passer i traditionelle lampefatninger. Selve pæren fås i mange former, blandt andet pæreformede, kerteformede, globeformede, spiralformede og stavformede A-pærer.

A-pærer findes også som reflektorpærer, hvor lyset er retningsbestemt som i en spot. Her anbefaler vi dog, at man i stedet anvender en LED-spot, der har en længere levetid. Der er opstillet en række krav til energi forbrug, holdbarhed og lyskvalitet. Gå derfor efter A-pærer med Energimærket – så er du sikker på, at A-pæren holder, hvad den lover.
 

Fra glødepære til A-pære

A-pærer er en god erstatning for glødepæren, når der er behov for generel belysning. Er farvegengivelsen særlig vigtig, kan det være en fordel at vælge halogenpærer eller LED med en Ra-værdi på over 90 – f.eks. over spisebordet. I skemaet på side 3 kan du se, hvilke A-pærer du kan vælge for at få den samme lysstrøm (lumen), som du er vant til fra glødepæren.
 

A-pærer i PH-lampen

Nogle af de ældre PH-lamper er ikke beregnet til A-pærer, men med få justeringer af lampen kan det alligevel lade sig gøre. På internettet kan du finde vejledninger til, hvordan du monterer A-pæren i lampen. Lampen skal skilles ad, men til gengæld lever pæren længe, så der vil gå mange år imellem, den skal udskiftes.

Fordele ved A-pærer    

Hvordan er A-pæren opbygget?

Kolbe Lysstofrør med fosfor coating, der typisk indeholder luftarten argon og nogle strejf af kviksølv/ amalgam Elektronik Elektronisk forkobling
 

God grundbelysning

A-pæren er en oplagt lyskilde til god grundbelysning i alle rum. Det gælder både indendørs i loftslampen, væglampen, standerlampen og læselampen. Og udendørs i garagen, carporten eller som grundbelysning på terrassen. A-pæren findes i dag i et utal af former med både E14- og E27-fatning

 
Lyskvalitet i den bedre ende

A-pærer med Energimærket har en farvegengivelse svarende til en Ra-værdi på 80 - 85, så de kan bruges de fleste steder i boligen. A-pærer med Energimærket har også en varm farvetemperatur tæt på
glødepærens 2.700 K, og pærerne kan fås med og uden kolbe. Kolben giver en blød spredning af lyset og ligner til forveksling den gamle, matte glødepære. Dog er lysudbyttet generelt mindre ved A-pærer med kolbe, idet lyset her skal
igennem to lag glas

 
Lavt energiforbrug

A-pærer er 4 - 5 gange mere effektive end glødepærer. De giver altså en stor mængde lys i forhold til energiforbruget. Energieffektiviteten for A-pærer med Energimærket er på 50 - 60 lm/W, mens den kun er 10 - 12 lm/W for typiske 40 og 60 watts glødepærer

 
Billig i indkøb og brug

A-pærer er både billige i indkøb og forbrug. Skifter man syv glødepærer med A-pærer, sparer man ca. 500 kroner om
året i A-pærens levetid

 
Lang levetid

A-pærer har typisk en levetid på 6.000 - 15.000 timer eller 6 - 15 år afhængigt af dit forbrugsmønster. Til sammenligning holder glødepæren typisk kun 1.000 timer eller cirka ét år
 

 

Halogenpærer tænder for farverne

Halogenpærerne har et varmt lys, en god farvegengivelse og tænder øjeblikkeligt som en glødepære. Desværre er energiforbruget næsten lige så højt som glødepærerens.

Halogenpærer er gode, når farvegengivelsen er speciel vigtig, f.eks. ved spejlet i badeværelset eller i håndarbejdslampen. Alle andre steder er det mest energi effektivt at bruge LED til spotbelysning eller A-pærer til rumbelysning. De bruger markant mindre energi og lever væsentligt længere.
 

Mange halogenpærer bliver udfaset

Fra september 2012 falder de sidste undtagelsesbestemmelser for halogenglødepærer væk. Alle klare pærer skal derefter opfylde mindst energiklasse C. Fra september 2016 strammes kravet til klare pærer til energiklasse B. Dette krav kan opfyldes af pærer med Infra Red Coating, enten som lavvoltpære eller som pære med indbygget transformer og almindelig skruesokkel.

Fra september 2016 og frem er der dog en undtagelsesbestemmelse for pærer i energiklasse C med G9 eller R7s sokkel til netspænding. Forhandlere må stadig sælge de udfasede produkter, som allerede er på lager i et EU-land, indtil lagrene er brugt op.
 

Fire hovedformer

Halogenpærer kan generelt opdeles i fire hovedformer:

  • Spots
  • Halogenglødepærer formet som almindelige glødepærer
  • Stifthalogener
  • Rørformede halogener med to sokler til f.eks arbejdslamper/malerlamper
Fordele ved Halogen    
Farvegengivelse og varmt lys

Halogenpærerne er gode, når farverne er vigtige. De har en Ra-værdi svarende til 99, hvilket er tæt på dagslysets farvegengivelse svarende til 100. Farvetemperaturen ligger typisk på 2.500 - 3.000 Kelvin. Farvetemperaturen for en glødepære er 2.700 K
 
Lyser omgående

Halogenpæren tænder med det samme. Den bruger altså ikke tid på at varme op, som nogle A-pærer gør
 
Billig i indkøb

Halogenpærer er relativt billige at købe, men meget dyre at anvende samlet set, sammenlignet med A-pærer og LED.
 

 

Lysstofrør giver mest lys for pengene

Brugt rigtigt giver lysstofrøret et både godt og særdeles energieffektivt lys. De nye HF-forkoblinger sikrer et lys helt uden flimmer, og med et 5-pulverrør kommer farverne også til deres ret.

Lysstofrør er sjældent forbrugernes favorit i boligen. De er ellers særdeles effektive og har en god farvegengivelse.

Så mange steder er de et godt valg. Dog skal man være opmærksom på, at de fleste lysstofrør har en høj lysstrøm,
og de skal således anvendes steder, hvor der er behov for meget lys.
 

Flere varianter dækker flere behov

Lysstofrør findes ikke kun som aflange rør med sokkel i begge ender. De findes også i andre former – blandt andet som runde og kompakte lysstofrør. Et kompakt lysstofrør består ligesom A-pæren af et bukket lysstofrør. Modsat A-pæren har kompakt lysstofrøret dog ikke indbygget forkobling i soklen. Ved lysstofrør er teknologien indbygget i armaturet. Dette gælder alle former for lysstofrør.
 

Vælg det rigtige rør

Hvis farvegengivelsen er vigtig, f.eks. i køkkenet, anbefales et 5-pulverrør, mens det i garagen eller til loftbelysning i badeværelset er tilstrækkeligt med et 3-pulverrør.

T5-rør kræver armaturer med HF-forkobling, mens T8-rør går til både armaturer med konventionel jernkerne-forkobling
og armaturer med HF-for kobling.

Du kan beregne lysstofrørets diameter ved at gange T-værdien med 1/8 tomme, hvilket er 3,18 mm. Dvs. at et T5-rør cirka er 16 mm i diameter (5 x 3,18)
 

Fordele ved lysstofrør    
Lang levetid

Levetiden afhænger af typen. Alle lysstofrør har dog en lang levetid sammenlignet med f.eks. glødepærer og halogenpærer. Kompakte lysstofrør og lysstofrør i armaturer med HF-forkobling lever typisk 15.000 - 20.000 timer, mens lysstofrør i armaturer med konventionel forkobling lever 10.000 - 15.000 timer
 
Billige i drift

Lysstofrør er blandt de billigste lyskilder, når du medregner strømforbrug og levetid. HF-forkoblingen reducerer strømforbruget op til 25 % yderligere
 
God farvegengivelse

Lysstofrør har typisk en farvegengivelse svarende til en Ra-værdi på 80 - 95. 5-pulverrør har bedre farvegengivelse
end 3-pulverrør
 

 

Hvilken pære passer bedst?

Her får du et overblik over de forskellige sokler og muligheder, så det bliver lettere at finde den rette erstatning for din nuværende pære.
 

Find den rigtige sokkel

De fleste kender de gæng se skruesokler E14 og E27. Men når det kommer til de øvrige sokler, kan det være svært at forklare, hvilken sokkel der er tale om. I oversigten herunder kan du se de forskellige sokler og deres navne.
 

Hvilke pærer kan du skifte til?

Der er mange gode og effektive alternativer til glødepærer og halogenspots. A-pærer kan bruges som erstatning for glødepæren, når der er behov for generel belysning, og LED kan med fordel erstatte halogenspots, når der er behov for spotbelysning. Er farve gengivelsen særlig vigtig, kan halogenglødepærer med indbygget transformer være et godt valg – f.eks. over spejlet i badeværelset eller i håndarbejdslampen.
 

Kilde: Energistyrelsen

SIF Gruppen · Generatorvej 12, 2860 Søborg · Tlf. 39 750 750 · sif@sif.dk

Vi bruger cookies ifbm. funktioner på hjemmesiden og til indsamling af statistik. Ved at klikke "Accepter alle", godkender du vores brug af cookies. Hvis du klikker på knappen "Afvis alle", sætter vi ikke cookies til statistik – vi benytter dog en cookie for at huske dit valg. Du kan også vælge hvilke formål, hjemmesiden må bruge cookies til.
Tilpas indstillinger