Elbranchen må tage medansvar for mangel på elektrikere
Rekrutteringen af nye elektrikere starter allerede i 8. klasse - og det gør vi noget ved i SIF Gruppen.
Det er alment kendt, at der er mangel på håndværkere, og problemet løses ikke ved, at vi ”stjæler” medarbejdere fra hinanden i branchen. Vi er derimod nødt til at tænke mere langsigtet og uddanne flere unge mennesker, så antallet af elektrikere øges - og vi må i branchen tage medansvar for at udbrede kendskabet til erhvervsuddannelserne og anskueliggøre, at der findes attraktive muligheder ved at vælge denne karrierevej.
Kvalitetsuddannelse
I SIF Gruppen er mere end en femtedel af medarbejderne lærlinge, hvilket betyder, at vi for øjeblikket har 115 lærlinge - og flere på vej. Sidste år uddannede vi 32 lærlinge og 27 af dem valgte at fortsætte deres karriere hos os. Det er vi stolte over og umådelig glade for, og vi gør en dyd ud af at tilbyde vores lærlinge en uddannelse af høj kvalitet. Men det ændrer ikke på, at vi stadig kunne bruge 20 ekstra elektrikere i morgen!
Markedsføring af elbranchen
Og markedsføringen af faget skal starte tidligt - inden folkeskoleeleverne låser sig fast på en bestemt karrierevej. Vi åbner derfor altid dørene, når folkeskoleeleverne skal ud i erhvervspraktik, og i denne uge har vi i samarbejde med Gladsaxe Kommune inviteret fem 8.klasseselever fra Bagsværd Skole i en uges erhvervspraktik. Emma, Emma, Michelle, Signe og Helena har været med ude hos to af vores kunder, som er blandt Danmarks største erhvervsvirksomheder, og har således indledt ugen med to dage hos ATP Ejendomme i indre København efterfulgt af tre dage hos Topsøe. Eleverne blev ledsaget og instrueret af vores faglærte medarbejdere, som sørgede for, at eleverne prøvede at få værktøj mellem hænderne og udføre lettere opgaver.
Flere kvinder til elbranchen
Vores fem erhvervspraktikanter denne uge er alle piger, og det er helt bevidst, at vi sammen med Gladsaxe Kommune har arbejdet målrettet på at finde nogle piger, der kunne tænke sig at snuse lidt til elbranchen. For hvis vi skal uddanne flere kvindelige elektrikere, må vi også begynde at se i andre retninger, end vi plejer, og søge at tiltrække den store andel af unge kvinder, som typisk ikke overvejer en erhvervsuddannelse. Elbranchen er traditionelt set opfattet som et ”mandefag” og det er også det billede, som tegner sig, når vi ser på kønsfordelingen blandt medarbejderne i SIF Gruppen. Hvis vi kan tiltrække flere kvinder, fordobler vi puljen af potentielle elektrikere, så her ligger der helt sikkert et stort potentiale. Forandring tager tid, og vi ændrer ikke antallet af kvindelige elektrikere fra den ene dag til den anden - men vi er gået i gang!
Fra erhvervspraktik til lærlingeplads
Vi oplever at flere af de unge mennesker, som har været i erhvervspraktik hos os, på et senere tidspunkt vælger at sende en ansøgning om en læreplads. Nogen har sågar været i praktik hos os ad flere omgange! Det vidner om, at det betaler sig at invitere de unge mennesker i erhvervspraktik. Derfor glæder vi os da også til, at vi om nogle år måske modtager en ansøgning fra Emma, Emma, Michelle, Signe og Helena.